„Progesteronul” din rețetă nu e progesteron

„Progesteronul" pe care ți-l prescrie medicul nu e progesteron. E o moleculă sintetică cu activitate androgenică și glucocorticoidă. Se numește progestin (termenul oficial în română este progestative, dar am observat că în mod popular este folosit progestine; îl folosesc și eu pentru simplitate). Diferența dintre cele două nu e una de nuanță. E ca diferența dintre apa de izvor și antigel: ambele sunt lichide, ambele conțin oxigen, dar una te hidratează și cealaltă te omoară.

Milioane de femei iau progestine sintetice crezând că iau progesteron. Progestinele sunt prescrise în terapia hormonală de substituție, în contracepție, în endometrioză. Pe prospect scrie „progesteron". Pe rețetă scrie „progesteron". Doar că molecula din comprimat nu este progesteronul pe care corpul tău îl produce din colesterol via pregnenolonă. Este un derivat sintetic, modificat chimic pentru a fi mai ușor de fabricat, mai stabil și, evident, mai profitabil.

Farmacologul Frank Stanczyk a publicat în 2013 o analiză de referință în Endocrine Reviews, în care a demonstrat că progestinele sintetice nu au un „efect de clasă" comun cu progesteronul nativ1. Fiecare progestin se leagă de receptori diferiți în mod diferit. Acetatul de medroxiprogesteron (MPA), cel mai prescris progestin din istorie, activează receptorii androgeni și glucocorticoizi. Progesteronul natural face exact opusul: este un antagonist al receptorilor glucocorticoizi. Adică progesteronul blochează efectele cortizolului, pe când MPA le amplifică. Aceeași categorie pe prospect, efecte diametral opuse în organism.

Consecințele acestei confuzii nu sunt teoretice. Roland et al. au analizat în 2024 întreaga bază de date sanitare a Franței (18.061 de cazuri chirurgicale de meningiom intracranian, 90.305 controale) și au măsurat riscul asociat fiecărui tip de progestin2. Rezultatele sunt brutale:

• Acetat de ciproteron: risc de 24,5 ori mai mare
  • Acetat de nomogestrol: risc de 7,5 ori mai mare
  • Acetat de clormadinon: risc de 5,5 ori mai mare
  • Depo-Provera (MPA injectabil): risc de 5,6 ori mai mare

Toate intervalele de încredere sunt net peste 1,0. Nu e zgomot statistic. Riscul crește cu doza și durata utilizării. La mai puțin de un an, semnalul e nesemnificativ. La peste un an, crește progresiv. Agenția Europeană a Medicamentului a acceptat cauzalitatea și a restricționat deja trei dintre aceste substanțe34. Rezultatele au fost replicate independent în SUA (Medicaid, Griffin 2024) și Indonezia5.

Progesteronul natural, micronizat, nu a prezentat niciun exces de risc. OR 0,88, adică o tendință ușor protectivă. La fel didrogesterona (Duphaston), cu OR 0,89. Nu e vorba de o diferență mică. E vorba de un risc de 5-25 de ori mai mare cu progestinele sintetice, versus zero cu molecula naturală.

Același tipar apare și în cancerul de sân. Studiul E3N (Fournier et al., 80.377 de femei urmărite), publicat în 2008, a arătat un hazard ratio de ~1,00 pentru estrogen combinat cu progesteron micronizat, versus ~1,69 pentru estrogen combinat cu progestine sintetice6. Meta-analiza Asi et al. din 2016 a confirmat: risc crescut cu progestinele sintetice, dar nu cu progesteronul7. Cowan et al. (1981) au mers și mai departe: femeile cu deficit de progesteron în faza luteală au avut o incidență de 5,4 ori mai mare a cancerului de sân8. Dacă progesteronul ar fi tumoro-promotor, acest rezultat ar fi imposibil.

Mohammed et al. (2015, Nature) au adăugat mecanismul: progesteronul nativ activează receptorul PR, care reprogramează cromatina într-un tipar tumoro-supresiv. Semnătura genetică indusă de progesteron se corelează cu prognostic favorabil, nu nefavorabil9. Dacă medicul tău echivalează progesteronul cu MPA, echivalează un protector cu un promotor tumoral. Farmacologic, sunt molecule diferite. Clinic, sunt molecule diferite. Doar administrativ sunt „aceeași categorie".

Există și o altă dimensiune a acestei confuzii, una pe care aproape nimeni nu o discută. Când progesteronul natural este luat oral, ficatul îl transformă în cea mai mare proporție (80-90%) într-un metabolit numit alopregnanolonă. Acest metabolit este unul dintre cei mai potenți modulatori naturali ai receptorilor GABA-A din creier10. Acționează pe receptorii extrasinaptici (cei cu subunitatea delta), producând o sedare difuză, caldă, distinctă de efectul benzodiazepinelor. Multe femei care iau progesteron oral micronizat seara la culcare raportează un somn profund și o reducere marcantă a anxietății. Mecanismul este bine documentat (Reddy, 2003; Stell et al., 2003)1112.

MPA nu se transformă în alopregnanolonă. Grupările chimice adăugate (6-alfa-metil și 17-alfa-acetil) blochează structural reducerea 5-alfa necesară. Progestinele sintetice nu au efect anxiolitic și neuroprotector prin calea alopregnanolonei, pentru că nu pot intra pe această cale. Ironia este că FDA a aprobat în 2019 brexanolona (alopregnanolonă intravenos) pentru depresia postpartum, și în 2023 zuranolona (un neuroactiv steroid sintetic) pentru depresie. Adică medicina mainstream a validat exact mecanismul prin care progesteronul oral acționează pe creier, dar în forme patentabile, ignorând complet faptul că progesteronul oral micronizat face deja asta.

Ce poți face? Dacă iei un progestin sintetic pe termen lung, întreabă-ți medicul care este molecula exactă. Nu accepta răspunsul „progesteron". Cere denumirea chimică. Verifică dacă este progesteron micronizat (Utrogestan, Prometrium) sau un progestin sintetic (MPA, acetat de ciproteron, noretindronă, levonorgestrel sistemic). Diferența contează clinic, nu doar academic. Acesta este doar un exemplu din multele situații în care a ști ce pui în corp face diferența între a-ți proteja sănătatea și a-ți compromite organismul fără să știi.

Eu am recomandat progesteron în fiecare program al meu13 și am experimentat deseori cu el, ca bărbat. Fiind un hormon, nu recomand nimănui să ia după ureche și există diferențe clare de abordare între bărbați și femei. Însă întotdeauna mă refer la progesteron natural, nu la altceva. Ray Peat a patentat un produs numit Progest-E care este de fapt progesteron natural în vitamina E. Este un produs foarte popular în cercurile Ray Peat. Eu le-am folosit pe cele de la HealthNatura14 sau Ona’s Natural15 pentru că sunt mai ușor de procurat. La Health Natura chiar am o afiliere. Reducere 20% cu cod cupon PROMETABOLISM.

Referințe:

1. Stanczyk FZ, Hapgood JP, Winer S, Mishell DR Jr (2013) — Progestogens used in postmenopausal hormone therapy: differences in their pharmacological properties, intracellular actions, and clinical effects. Endocrine Reviews 34(2):171-208.
  2. Roland N, Neumann A, Hoisnard L, Duranteau L, Froelich S, Zureik M, Weill A (2024) — Use of progestogens and the risk of intracranial meningioma: national case-control study. BMJ 384:e078078.
  3. EMA PRAC (2020) — Restrictions in use of cyproterone due to meningioma risk.
  4. EMA PRAC (2022) — New measures to minimise risk of meningioma with medicines containing nomegestrol or chlormadinone.
  5. Griffin K et al. (2024) — The Association between Medroxyprogesterone Acetate Exposure and Meningioma. Cancers 16(19):3362.
  6. Fournier A et al. (2008) — Unequal risks for breast cancer associated with different hormone replacement therapies: results from the E3N cohort study. Breast Cancer Res Treat 107:103-111.
  7. Asi N et al. (2016) — Progesterone vs. synthetic progestins and the risk of breast cancer: a systematic review and meta-analysis. Syst Rev 5:121.
  8. Cowan LD et al. (1981) — Breast cancer incidence in women with a history of progesterone deficiency. Am J Epidemiol 114:209-217.
  9. Mohammed H et al. (2015) — Progesterone receptor modulates ERα action in breast cancer. Nature 523, 313-317.
  10. Reddy DS (2003) — Pharmacology of endogenous neuroactive steroids. Critical Reviews in Neurobiology, 15(3-4), 197-234.
  11. Stell BM et al. (2003) — Neuroactive steroids reduce neuronal excitability by selectively enhancing tonic inhibition mediated by delta subunit-containing GABAA receptors. PNAS, 100(24), 14439-14444.
  12. Hirst JJ et al. (2001) — Physiological roles for the neurosteroid allopregnanolone in the modulation of brain function during pregnancy and parturition.
  13. Ghidul Cărților și Programelor ProMetabolism — Adrian-Călin Țurcanu
  14. Health Natura — Simply Progesterone Oil (USP progesterone + vitamin E + MCT oil)
  15. Ona’s Natural — Luna Oil 5 (5% USP progesterone + vitamin E din wheat germ + ulei de cocos)