Brad Belschner: „Fiul meu de 7 ani este un roșcat cu pielea extrem de deschisă, dar aproape niciodată nu se arde la soare. Este remarcabil. Poate sta toată ziua afară, în plin soare, iar pielea lui este în regulă! Important este că a fost pe o dietă cu conținut scăzut de grăsimi polinesaturate toată viața, prin urmare grăsimea din piele este foarte scăzută în polinesaturate. De asemenea, are o rată metabolică bună, ceea ce oferă pielii lui energia necesară pentru a se proteja de razele UV. Cu toate acestea, dacă îi este foame când se joacă afară, atunci VA avea o arsură solară, probabil de la o rată metabolică mai scăzută a pielii. Iar dacă este o zi deosebit de caldă și însorită, cu multe raze UV, atunci îi vom oferi niște cafea dulce sau altă cofeină pentru o protecție suplimentară a pielii (mai multă cofeină = mai multă energie în piele = o protecție mai bună împotriva razelor UV)”.
În fotografie este un roșcat oarecare pentru că am dorit să-i respect intimitatea lui Brad, dar dacă doriți să vedeți cum arăta puștiul acum câțiva ani, apare pe poza lui de profil (link în comentarii). Postarea e de pe un grup de fani Ray Peat.
Experiența lui este similară cu a mea. Eu am o piele foarte albă (contrar celor mai multe poze cu mine; dacă nu văd soarele câteva luni mă fac alb ca laptele). Am avut deseori parte de arsuri la soare, mai ales după vârsta de 20 de ani, când metabolismul meu a început să scadă, iar grăsimile polinesaturate să aibă o pondere mai mare în dieta mea.1
După vreo 3 ani de ProMetabolism3 și de eliminare a unei mari cantități de grăsimi polinesaturate acumulate, nu m-am mai ars deloc la soare2 și chiar am preferat miezul zilei, când soarele este puternic.
Celor care n-au ajuns încă în acel punct nu le recomand evitarea soarelui sau folosirea unor creme de protecție solară comerciale. Cel mai bine ar fi să evite orele de prânz, astfel încât să se bronzeze treptat, dar să respecte principiile ProMetabolism astfel încât în timp să elimine grăsimea polinesaturată.
Îi înțeleg și pe cei care ridică o sprânceană când aud de cafea la copii. Nici eu nu recomand, dar după cum descrie Brad este vorba de puțină cafea și cu mult zahăr. De altfel, cafeina la copii este ceva obișnuit în multe părți ale lumii și doar la noi și în alte țări din vest este un tabu:
- Brazilia: copiii beau cafezinho com leite (cafea cu lapte și zahăr) la micul dejun de pe la 6 ani. Cafeaua este printre cele mai consumate alimente la micul dejun al copiilor brazilieni.
- Columbia: în regiunile cafelei, copiii beau café con leche de pe la 8 ani și învață să prepare cafea ca parte din cultura locală.
- Etiopia: ceremonia buna (cafea) are loc de până la trei ori pe zi în gospodăriile tradiționale. Copiii participă activ: cel mai mic copil servește ceștile, fetele învață să prăjească și să prepare cafeaua.
- Franța: café au lait într-un bol era micul dejun tradițional al copiilor francezi timp de generații (lapte cald cu puțină cafea, proporția crescând odată cu vârsta).
- Argentina, Uruguay, Paraguay: yerba mate este băutura comunală a familiei. Copiii participă la ritualul cu mate împreună cu adulții, o tradiție Guarani veche de secole.
Un raport EFSA care a analizat 39 de studii din 22 de țări europene (66.531 de participanți) a arătat că între 28% și 58% dintre preșcolari și între 75% și 86% dintre adolescenți consumă cafeină regulat.
Referințe:
- Guyenet SJ, Carlson SE (2015) — Increase in Adipose Tissue Linoleic Acid of US Adults in the Last Half Century. Nutrients 7(6):4363-4380
- Black HS, Thornby JI, Wolf JE Jr, et al. (1997) — Dependence of photocarcinogenesis and photoimmunosuppression in the hairless mouse on dietary polyunsaturated fat. Cancer Letters 114(1-2):11-14
- 8 Principii Nutriționale ProMetabolism — Adrian-Călin Țurcanu