Când strămoșii noștri vânau un animal, mâncau de obicei glanda tiroidă pe loc, crudă. În mod sigur au observat incredibilul impuls energetic dat de hormonii tiroidieni secretați în glanda animalului. Chiar dacă mai păstrau ceva din glandă, pentru a fi gătită ulterior, ceilalți din trib mai puteau avea parte de o doză serioasă de T3/T4.
Derulăm câteva mii de ani mai târziu și fermierii săraci au parte de mai puțină tiroidă decât strămoșii lor vânător-culegători, dar tiroida animalelor pe care le sacrificau rar era introdusă în cârnați și consumată în bucățele mici, pe parcursul lunilor. Ray Peat estima că în dietele tradiționale, puteai consuma până la 1,4 gradații de tiroidă zilnic. O gradație înseamnă 10 mcg T3 și 40 mcg T4, corpul uman producând aproximativ 4 gradații zilnic.
Mai derulăm câteva mii de ani și ajungem în 1987, când din cauza a doar 121 de cazuri de tirotoxicoză la nivel mondial, se interzice comercializarea tiroidei, ea putând fi cumpărată doar sub formă de pastile date pe rețetă.
Nu sunt adeptul teoriei conspirației, dar dieta standard a devenit foarte antitiroidă în ultimii zeci de ani. Poate acum mai mult decât oricând am avea nevoie de un ajutor din partea hormonilor tiroidieni, fie ei disecați sau sintetici. Alimente ca soia, varza, broccoli, kale, spanac, cartofi dulci, nectarine, toate nucile și semințele (incluzând grâul) încetinesc funcția tiroidei. Iar tu poți obține hormoni doar pe rețetă.
Când am trecut la dieta ProMetabolism, am căutat prima dată hormoni la farmacie. Am găsit doar un medicament care se numea Thyroid (sau așa ceva), pe care când m-am uitat mai atent, am constatat că nu conține T3/T4, ci doar stimulează tiroida. Apoi am încercat să vorbesc cu măcelari. Unii mi-au spus că nu au voie să vândă tiroidă, alții mi-au vândut momițe, care sunt de fapt timus. Foarte bune, dar nu sunt tiroidă.
În fine, am realizat că la noi nu poți cumpăra așa ceva decât pe rețetă, iar la noi se găsește doar T4. T3 se găsește rar, spre deloc.l
Când am ajuns la tropice, anul trecut, am găsit disponibil orice cantitate de T3/T4, fără niciun fel de rețetă (Indonezia / Thailanda). După istoria mea de raw vegan, cu toate alimentele antitiroidă, plus alergare de anduranță, am găsit hormonii T3/T4 ca fiind extrem de utili pentru recuperare. Am scris un articol despre simptome și dozaj. Evident, articolul nu înlocuiește sfatul unui medic de specialitate.
https://www.patreon.com/posts/supliment-t3-t4-29099644
Pentru că găinile nu pot fi tranșate atât de exact ca animalele mai mari, o mare parte din gâturile de pui conțin țesut tiroidian. Când am ocazia îmi mai fac câte o supă de gâturi, iar aceasta conține o cantitate de hormoni ce devin activi în organismul meu, verificabil prin pulsul și temperatura în creștere.
Așadar, ar trebui să te gândești să consumi hormoni tiroidieni? Nu știu, dar eu consum, bazat pe o carte a lui Broda Barnes (hipotiroidismul, boala nebănuită) și pe recomandările lui Ray Peat, biochimist. Dacă zilnic consumi alimente care pun bete în roate tiroidei, de ce n-ai mai ajuta-o puțin? Cât ai TSHul? Cât de mult mergi pe stimularea tiroidei și cât pe funcționarea ei normală? Un TSH de peste 1 deja trebuie să-ți dea de gândit.
Evident, dacă nu sunt probleme mari, tiroida se poate rezolva doar din alimentație, printr-o dietă prometabolism, supa ocazională de gâturi de pui fiind un bonus.
Despre dietă am vorbit pe larg în carte