„Un articol scris cu ChatGPT”.
Asta cred unii despre minunatele mele articole. În felul lor ignorant și tălâmb au dreptate, dar nu așa cum cred.
Știți, în lumea AI, există două extreme:
- Entuziaștii: oamenii care cred tot „hype”-ul companiilor AI, fie că AI-ul e pe cale să ne salveze, fie că e pe cale să ne ia slujbele și să scape de sub control.
- Pesimiștii și tradiționaliștii, care fie resping orice e făcut cu AI, fie încearcă să demonstreze că e mult mai limitat decât se pretinde.
Eu sunt undeva la mijloc. Sunt convins că AI-ul va avea un cuvânt greu de spus în următorii ani, dar până nu văd ce poate face concret pentru mine, nu sunt convins.
Eu chiar lucrez cu el și munca mea de cercetare independentă a devenit mult mai ușoară și rezultatul mai calitativ. Am parte și de multă frustrare, nu totul merge perfect, dar după cum veți vedea, modul meu de lucru este augmentat serios de sistemul pe care mi l-am aranjat (tot eu) cu ajutorul AI.
Prezint în continuare modul de lucru pentru a fi transparent la felul în care articolele sunt create.
Cum lucram acum 10 ani:
- Citeam diverse articole și păstram în cap informațiile importante.
- Scriam articole într-o pasă de inspirație bazată pe emoția prezentării unei informații contrare accepțiunii generale.
- Urma partea mai grea în care trebuia să fac inginerie inversă, să-mi amintesc de unde știu informațiile alea (dă-i și caută articolele și referințele).
- Ultima parte, corecturile chiar mă scoteau din sărite pentru că creierul meu nu vede efectiv greșeli de redactare pentru că ajustează automat cuvintele pentru a se potrivi (sunt puțin dislexic, cred).
Cum lucrez acum cu AI:
- Mi-am format cu ajutorul AI un sistem personalizat și foarte complex de notițe. Este împărțit în afirmații, noduri de teorie, de practică și referințe.
- Când citesc un articol și vreau să rețin ceva, i-l dau asistentului meu virtual care îl introduce în baza mea de date, împărțit în afirmații, teorie, practică și referințe, printr-o procedură creată de mine.
- Mai important, fiecare afirmație este evaluată într-un mod complex, din multe unghiuri, primind un rating de la 0 la 100, tot printr-un procedeu complex creat de mine.
Astfel, am la dispoziție o bază de date de mii de noduri ce-mi susțin afirmațiile.
Articolele le scriu tot eu și DOAR EU. Legăturile interesante din articol, retorica, tonul, construcția argumentului, TOATE SUNT ALE MELE.
Urmează apoi tot treaba asistentului să aranjeze articolul, după procedurile mele:
- Corectează greșeli de scriere și formulări greoaie (e ca un spell checker, dar mult mai inteligent)
- Corectează greșeli factuale dacă sunt, sau semnalizează nuanțe pe care nu le acopăr, fie pentru că mi-au scăpat, fie pentru că poate nu le-am considerat importante în prezentare.
- Leagă referințele din baza de date, cele care au stat la baza articolului, de fiecare paragraf.
Apoi pregătește articolul în formatul de publicare pe forum și pe social media.
Așadar, AI-ul mă ajută să fiu de 10 ori mai productiv în acest aspect și calitatea articolelor mele să fie mult mai mare, dar toate aceste adaptări au fost făcute de mine, pe scheletul unui LLM foarte capabil: Claude Opus 4.7.
Deci cei care mă acuză că „e scris cu ChatGPT” au dreptate în felul lor obtuz. E scris de mine, dar asistat de AI, deci am putea spune e scris cu AI, adică el fiind implicat. Și nu e ChatGPT, e Claude. Și nu e muncă de genul: „scrie-mi un articol despre serotonină”, este mult mai complex de atât. Iar dacă cineva crede că poate scoate articolele contrariene pe care le scriu eu printr-un prompt simplu la ChatGPT, n-are decât să încerce. Va primi fie un refuz, fie un articol generic și extrem de plictisitor.
Că tot a fost ieri Ziua Muncii, acest articol vine la fix. Important e nu să muncești, ci să delegi ceea ce consideri muncă, păstrând ceea ce te pasionează. Eu scriam oricum articole despre un stil de viață sănătos pentru că asta mă pasionează. Munca stătea în ingineria inversă de a căuta articolele și referințele care-mi susțin afirmațiile, să verific dacă nu am făcut greșeli de scriere sau factuale, să aranjez articolele frumos pentru publicare, să-mi evaluez calitatea surselor. Treaba asta o face AI și o face mult mai repede și mai bine decât mine.