Fibre… aproape toată lumea e de acord că fibrele sunt necesare într-o alimentație sănătoasă. Dar de care și în ce cantitate?
Eu am consumat până în 150g/zi pe vremea frugivoră vegană și 0g/zi în varianta carnivoră. Astfel, am observat că fibrele nu au neapărat un rol în formarea „scaunului”. Experiența la wc e la fel de ușoară, indiferent de cantitatea de fibră, ține mai mult de hidratare.
Acum am devenit foarte selectiv cu fibra care intră în intestinele mele, pentru că:
- Nu vreau să hrănesc populația de bacterii, fie că sunt „bune”, fie că sunt rele. Nu mă interesează nutrienții pe care bacteriile mi le pot oferi. Le pot obține fără probleme din organe sau grăsime de animale.
- Oamenii s-au adaptat pentru o dietă relativ săracă în fibre și densă în nutrienți.
- Fibrele din cereale sau legume pot fi abrazive și dăunătoare pentru integritatea pereților intestinelor.
- Fibrele, într-o cantitate mică pot fi benefice pentru că se leagă de ele toxinele eliminate de ficat, și astfel sunt conduse afară, în loc să fie absorbite înapoi în sistem.
Așadar, pe lângă o cantitate mică de fibre venite din fructe (fructele au relativ puține fibre, iar pe unele le fac suc), introduc în sistem fibra de la un morcov mare. Ați observat cum morcovii țin foarte mult, fără să se strice? La frigider țin aproape la nesfârșit. Bacteriilor nu le place deloc fibra morcovului. E indigestă și nefermentabilă. Probabil este o adaptare a plantei pentru a rezista într-un mediu rece, întunecat și plin de bacterii și fungi.
Cineva m-a întrebat dacă e ok să consume salata de morcovi sub formă de suc. N-a înțeles ideea. Ne interesează de fapt doar fibra și ideal ar fi să tăiem morcovii în fâșii lungi și subțiri cu un peeler și să nu mestecăm prea mult aceste fâșii înainte de înghițire. Astfel, ele vor fi mai eficiente la curățarea intestinelor.
Dacă dăm morcovul pe răzătoare, ideal ar fi să-l lăsăm în apă la frigider o perioadă, până își mai pierde din culoarea portocalie. Astfel, aruncând apa, scăpăm de o parte din beta-caroten un element ce suprimă activitatea tiroidei, este posibil cancerigen și este impropriu denumit vitamina A. În cazul în care am face morcovul suc, cantitatea de beta-caroten absorbită de corp ar fi maximă.
O altă variantă ar fi să folosim morcovi galbeni sau albi care au mult mai puțin beta-caroten. Nu uitați că în mod natural, morcovii au o culoare albă sau sau sunt de un galben palid, iar morcovul portocaliu este o „invenție” a Olandei, care în calitate de mare putere agrară a răspândit în toată Europa versiunea portocalie care creștea mai ușor în climatul european și, coincidență, era culoarea casei regale olandeze.
Fibra morcovilor, combinată cu vermicide (ulei de cocos, oțet), trece prin intestine agățând toxine și producând daune în flora bacteriană. S-a observat că o singură salată de un morcov pe zi atenuează rapid diverse dezechilibre hormonale, atenuând simptomele: migrene, ceață mentală, testosteron scăzut, piele uscată, pms, creștere în greutate și depresie.