Petele brune ale îmbătrânirii sunt grăsime ruginită

„Analizarea petelor pigmentare brune acumulate în țesuturi a fost una dintre căile prin care îmbătrânirea a fost studiată. Termenul tehnic pentru substanța petelor este «lipofuscină», lipofuscina nefiind altceva decât o combinație de grăsime nesaturată și fier, formată de radicalii liberi necontrolați"6.

În special din acest motiv recomand în cartea 8 Principii ProMetabolism1 măsuri de diminuare fierului din țesuturi, iar acestea pot duce de la o cafea cu lapte consumată după o masă care conține carne la donații periodice de sânge.

De multe ori primesc întrebarea: „eu sunt anemică și mi s-au recomandat suplimentare cu fier, mai respect ideea de a diminua fierul din țesuturi"?

Așa cum am detaliat în Antivirus ProMetabolism2, ca măsură de precauție în caz de inflamație gazda retrage fierul din circulație și îl sechestrează în depozite, producând o anemie temporară. Organismul folosește mai multe proteine specializate cu funcții distincte: transferina transportă fierul în sânge, feritina îl depozitează în țesuturi (în special ficat și splină), iar lactoferina îl sechestrează în secreții precum laptele sau mucoasele. O supraîncărcare cu fier, fie prin suplimentare, fie prin alimente bogate în fier, inhibă activitatea sistemului imunitar.

Atunci când avem de-a face cu o anemie, trebuie verificate cu atenție proteinele de care se leagă fierul. Feritina poate fi elevată, iar saturația transferinei și fierul seric pot fi scăzute în cazul inflamației7. Despre markerii care pot indica fier acumulat în țesuturi am discutat în cartea Lista de Cumpărături3.

Studii clasice (Murray și colab., BMJ 1978, la nomazii somalezi4; trialul Pemba pe copii din Tanzania publicat în Lancet în 20065) au arătat că suplimentarea cu fier la persoane care trăiesc în zone cu malarie endemică crește semnificativ infecțiile (în special malaria, dar și tuberculoza și bruceloza), iar la copii a crescut mortalitatea cu aproximativ 15%, motiv pentru care trialul a fost oprit înainte de termen.

Având în vedere că se știa asta încă de atunci, mi se pare dubios că foarte multe produse (în special cereale) sunt suplimentate cu fier. Pentru niște organisme încărcate cu fier, un virus periculos e ca un chibrit pe care-l aprinzi după ce ai lăsat deschis gazul toată noaptea.

Metabolismul fierului este foarte atent controlat de organism, acesta absorbind doar 1-2 mg pe zi din alimentație, în timp ce o dietă standard poate furniza de zece ori mai mult8.

Referințe:

1. 8 Principii Nutriționale ProMetabolism — Adrian-Călin Țurcanu
  2. Antivirus ProMetabolism — Adrian-Călin Țurcanu
  3. Lista de Cumpărături ProMetabolism — Adrian-Călin Țurcanu
  4. Murray MJ, Murray AB, Murray MB, Murray CJ (1978) — The adverse effect of iron repletion on the course of certain infections. BMJ 2(6145):1113-5
  5. Sazawal S et al. (2006) — Effects of routine prophylactic supplementation with iron and folic acid on admission to hospital and mortality in preschool children in a high malaria transmission setting. Lancet 367(9505):133-43
  6. Brunk UT, Terman A (2002) — Lipofuscin: mechanisms of age-related accumulation and influence on cell function. Free Radic Biol Med 33(5):611-9
  7. Ganz T, Nemeth E (2009) — Iron sequestration and anemia of inflammation. Semin Hematol 46(4):387-93
  8. Bothwell TH (1995) — Overview and mechanisms of iron regulation. Nutr Rev 53(9):237-45