Obiecții împotriva fructelor

Promovez un consum mare de fructe încă din 2011, contracarând de multe ori cu umor obiecțiile din mainstream. Fructele sunt cea mai potrivită metodă de a consuma carbohidrați simpli (zaharuri), combustibilul preferat al celulei (vezi principiul 2), iar asta pentru că vin direct cu apă (curată, filtrată de pom), vitamine și minerale. Nu există o variantă mai bună decât un fruct copt, dulce ca mierea și zemos.

Oamenii au obiecții ridicole în privința fructelor: „au prea mult zahăr”, deci „cresc glicemia”, „duc la diabet”, „îngrașă”, „fermentează”, „duc la ficat gras”, „sunt artificiale și create de om”, „nu existau în paleolitic”. Pe astea le-am tot discutat de-a lungul timpului. M-am plictisit. :slight_smile:

În ziua de azi există doar două obiecții serioase pe care le poți avea:

1. Sunt scumpe: în comparație cu mierea, zahărul, cerealele și alte surse de carbohidrați, sunt mult mai scumpe, deci trebuie să ai bani să-ți permiți să înlocuiești o mare parte dintre calorii cu fructe.
  2. Sunt stropite: pentru a le cultiva, de multe ori e nevoie de o cantitate mare de pesticide, iar asta poate dăuna sănătății.

Cu prima obiecție n-am ce să fac. Fiecare cumpără de cât are bani. Despre a doua am mai discutat în trecut. În cartea În Căutarea Dietei Umane1 am prezentat pe larg amănunte despre utilizarea pesticidelor în agricultură, iar în Programul TOTAL2 am explicat cum poți să alegi fructe care în mod natural sunt crescute cu o cantitate mai mică de pesticide și cum poți să le prepari pentru a elimina o mare parte din acestea.

Care ar fi cantitatea de cereale pe care aș consuma-o dacă aș avea la dispoziție în fiecare zi fructe coapte, dulci, zemoase și cu puține pesticide? Zero. M-aș baza doar pe fructe pentru carbohidrați. Dar tot aș mai adăuga niște miere sau zahăr pentru că zaharurile nu ar fi suficiente, apa din fructe fiind un factor limitativ.

Referințe:

1. În Căutarea Dietei Umane — Adrian-Călin Țurcanu
  2. Total ProMetabolism — Adrian-Călin Țurcanu