În filmul Limitless, este vorba de un scriitor aflat în mizerie care descoperă un supliment minune, încă netestat, după care devine super inteligent și organizat, având puteri cognitive aproape supranaturale. Firește, ideea unei pastile minune, care te transformă dintr-o dată, este foarte atractivă, dar din experiența mea, în acest domeniu nu există un „prânz gratuit” (așa cum spun americanii). Nu există ceva care să te facă dintr-o dată de două ori mai deștept, să poți menține constant acel nivel și să nu existe efecte adverse.
Am avut o experiență apropiată de cea a eroului din film atunci când am încercat prima dată vitamina B1. Brusc, toată lumea părea foarte idioată în jurul meu. Toți păreau că nu înțeleg chestii pe care eu le intuiam cu „10 mutări înainte”.3
După câteva săptămâni, efectul suplimentării ocazionale cu B1 nu a mai fost atât de evident. Asta se întâmplă cu orice nootropic. Apare la un moment dat o plafonare și efectele nu mai sunt atât de spectaculoase.
Totuși, vitamina B1 e o substanță cunoscută, testată, „naturală”, nu o chestie sintetică și dubioasă cum e cea din film. Cum multă lume se poate confrunta cu o deficiență de B1 din cauza stilului de viață, o doză suprafiziologică de B1 face o mare diferență la început.2
Însă eu am suplimentat cu B1 când eram la doar câteva luni de la schimbarea stilului de viață în ProMetabolism și la doar un an de la renunțarea la veganism. Organismul meu încă nu funcționa la parametri de azi și o doză de B1 avea un impact major.
Între timp, starea mea s-a îmbunătățit considerabil, implicit nivelul meu de inteligență și capacitatea de lucru au crescut la un nivel bazal superior celui de acum câțiva ani. Astfel, așa cum explic în programul Focus, Zen și IQ++1, fundația este mult mai importantă decât pastilele. Citez din program:
„Înainte de a te gândi la o simplă substanță ca fiind Mesia pe care o așteptai de multă vreme, nu uita că bazele sunt cele care-ți vor oferi mult dorita creștere stabilă a capacităților creierului. Refacerea metabolismului, menținerea unui flux stabil de glucoză și oxigen către creier, somnul suficient și focalizarea prin eliminarea distracțiilor externe sau interne sunt măsuri ce-ți vor crește performanțele și îți vor elimina ceața mentală.
Fără această fundație, nootropicele îți vor da doar niște creșteri temporare spectaculoase, urmate de obicei de efecte adverse neplăcute. Stimularea și stresarea organismului fără o bază solidă ar trebui evitată. Este ca atunci când un țăran are un cal flămând și bolnav pe care-l pune să tragă la o căruță grea, iar când calul se opintește, îi trage niște bice. Firește că astfel va obliga calul să fie mai sprinten și să ducă încărcătura la destinație, dar fără a-i reface forțele, nu-l va mai avea multă vreme.”
Până să ajungi să încerci chestii grele și periculoase cum ar fi modafinil sau adderall, trebuie să ai întâi o dietă optimă, să mănânci suficient, după apetit și apoi să încerci o serie de nootropice naturale care mai sunt și ProMetabolism. Lista am prezentat-o în etapa a 14-a din program, ceea ce arată că sunt multe aspecte de care ar trebui să ne ocupăm înainte de a ajunge la pastile minune.
Programul Focus, Zen și IQ++ începe luni (mâine).
Referințe: