Triburile de vânători-culegători muncesc 15 ore pe săptămână și oamenii sunt mai fericiți decât tine.
Astăzi de Ziua Muncii cineva trebuie să spună că munca per se nu ar trebui venerată.
Ne interesează rezultatele. Ne interesează să avem o viață mai bună, nu să ne lăudăm că muncim doar ca să ne aflăm în treabă.
30% din populație consideră că are un job inutil3. Eu aș fi mai radical, afirmând că vreo 70% din populație are un job în cel mai bun caz inutil, însă probabil multe joburi produc mai multe probleme decât rezolvă.
E o corupție a sistemului: o creștere economică nelimitată, pe un fond de resurse limitate. E ca în economia comunistă în care totul era centralizat, doar că acum mecanismele de control sunt diferite.
Focalizare înseamnă să faci ceea ce e de făcut și să NU faci ceea ce NU este de făcut. Despre asta este programul Focus, Zen și IQ++1. În anumite perioade e mai bine să stai deoparte și să nu faci nimic, să reziști tentației de a arăta că te afli în treabă, dar asta nu e posibil în actualul sistem în care majoritatea populației are o slujbă. Slujba trebuie justificată într-un fel.
Sun Tzu spunea că „Arta supremă a războiului este să subjugi inamicul fără luptă”. În cazul muncii, asta se traduce printr-o introspecție și o analiză extinsă ÎNAINTE de a începe activitatea. Poate există modalități prin care obiectivele pot fi atinse cu minimum de efort sau chiar fără efort.
Eu nu am avut niciodată un job, dar am muncit deseori aiurea în proiecte pe care nu le-am cântărit suficient înainte de a mă pune pe treabă.
În cartea „În Căutarea Dietei Umane”2 am arătat că unul dintre motivele pentru care popoarele de vânător-culegători, care încă mai există, au nivel de fericire peste cel al oamenilor din zonele civilizate ale lumii (Europa, America, Australia) este acela că petrec maxim 15 ore pe săptămână în ceea ce noi am numi muncă.
De unde și vorba munca e pentru tractoare, procesoare, roboți și AI. ![]()
Referințe: