La masa de prânz la părinți, televizorul este pe ProTV, unde Măruță discută cu Mihaela Bilic despre fast food. Discuția începe în derizoriu, Bilic povestind despre un medic care a făcut un experiment celebru, mâncând doar fast food. Într-o primă fază a consumat 5000 de calorii pe zi fără să se miște și … s-a îngrășat. Waw, suprinzător.
Apoi a consumat doar 1800 de calorii pe zi și, supriză, a slăbit. Să mănânci mai puțin decât îți trebuie și să slăbești. Iată un concept „revoluționar”. 1800 de calorii pentru un bărbat corpolent este înfometare. Bilic continuă și spune că doctorului i-au scăzut „colesterolul rău”, iar trigliceridele s-au înjumătățit, deci iată, mâncarea fast food poate fi și sănătoasă.
„Da, dar uleiul ăla în care e prăjită…”, animă Măruță discuția. Cei doi se lansează apoi într-un dialog despre cum gestionează ei pofta de fast food. Bilic mănâncă fast food o dată pe săptămână. Măruță a avut perioade în care n-a mai consumat, dar mai scapă niște fast food. Bilic încearcă să facă psihologie și spune că dacă ne interzicem un anumit tip de mâncare, pe ideea că e nesănătoasă, ne facem mai rău. „Mâncarea comestibilă e impicit sănătoasă”. Dacă Dumnezeu a făcut-o, cine suntem noi să spunem că nu e sănătoasă? „Simțurile noastre au evoluat să caute alimente bogate în calorii”.
În mod ironic, urmăream emisiunea consumând Raclette. Acest tip de aliment este o bombă calorică, specifică țăranilor montani din Alpi (Elveția sau Franța). Constă în brânză foarte grasă, topită la un aparat special și apoi pusă peste cartofi fierți. Pe lângă asta, am mâncat pastramă de berbecuț și cârnați picanți de oaie.
Am mâncat pe săturate, nu m-am abținut (asta ca să amintim de cărți celebre scrise de Bilic). Câte calorii? Naiba știe? Nu contează… Ceea ce contează este ca metabolismul și digestia să-ți funcționeze bine și alimentele să nu conțină nutrienți care să-ți saboteze funcționarea optimă a organismului. Ai nevoie de grăsimi saturate, calciu, sare, proteine, iar dacă consumi carbohidrați complecși, să te asiguri că sunt ușor digerabili și nu au antinutrienți. Cartofii noi au un conținut scăzut de oxalați și saponine, iar grăsimile saturate și colesterolul din brânză și carne ajută oricum la neutralizarea lor. Nu m-am oprit aici. Am terminat masa cu cafea, lapte și multă miere (carbohidrați simpli).
Astfel, sunt total străine de mine discuțiile despre cum gestionezi problema fast foodului, dacă te abții, dacă-ți creezi reguli, dacă cedezi… Când trec pe lângă restaurante sau dughene fast food, mă lasă efectiv rece pentru simplul fapt că nu sunt flămând, iar corpul meu știe că are multe variante de alimente bogate în calorii, grăsimi, colesterol și sare. Am nenumărate mese pe zi, începând cu primele minute după ce mă scol și terminând cu puțin înainte de a mă culca. Iar dacă ai raclette ca variantă la masa de prânz, te mai interesează o șaorma cu de toate? :))