Iată de ce ProMetabolismul este fantastic pentru mine.
Ce aveți în imagine este ratingul meu de șah bullet (un șah rapid, cu 2 minute timp de gândire pe meci și o secundă bonificație la mutare). Eu folosesc șahul pentru a-mi evalua capacitatea cognitivă1 într-o anumită perioadă. Șahul nu minte. Ai nevoie de gândire critică, viziune în spațiu, memorie beton, concentrare și reziliență.
Sunt câteva motive pentru care șahul (și mai ales bullet-ul) este un instrument bun de evaluare. În primul rând, nu ai timp să compensezi nimic prin gândire lentă: două minute pentru tot meciul înseamnă că orice slăbiciune cognitivă (oboseală, ceață mentală, reacții întârziate) iese imediat la suprafață. În al doilea rând, șahul testează simultan mai multe funcții cognitive: memorie de lucru, recunoaștere de tipare, gândire spațială, decizie sub presiune și control emoțional (pierderea calmului te costă instant). În al treilea rând, frecvența ridicată de partide îți oferă o rezoluție statistică pe care analizele anuale de sânge n-o pot atinge. Și cel mai important: rating-ul este un număr obiectiv, calibrat continuu de algoritm. Nu poți să te minți pe tine însuți.
Online joci tot timpul cu oameni care sunt exact la nivelul tău, așa că orice zi mai slabă te duce automat și destul de repede în jos, pentru că algoritmul se prinde și începe să-ți dea jucători mai slabi.
Nivelul meu mediu la șah bullet este cam 1700. După cum puteți observa pe grafic, de Paște, ratingul meu s-a dus în jos, pe la 1550. Firește, de Paște nu am mai avut o dietă optimă (așa cum o văd eu). Alcoolul2 și lipsa somnului3 nu au ajutat nici ele. Totul a venit pe un fond de slăbiciune a organismului după iarnă4.
Rezultatele se văd imediat ce s-a terminat Paștele și am revenit la ceea ce numesc ProMetabolism5. Se vede un salt rapid de 5%. Odată ce a venit căldura și am reușit să ies la soare6 și la plimbări pe munte, se poate observa un salt și mai consistent, iar acum sunt la cel mai înalt rating de când joc în acest sistem.
Nu încetez să mă minunez de cât de simplu poate fi totul atunci când ai la dispoziție: dietă, somn, suplimente, soare, mișcare în aer liber (pădure, munte). Corpul mă trage pur și simplu la mișcare, nu-l trag eu pe el. Atunci când vin de pe munte, aș putea să mă duc direct acasă, să mănânc mai repede. Dar nu, „corpul mă abate" pe la bare să fac și câteva tracțiuni și alte exerciții calistenice7.
La șah, saltul este și mai evident. Atunci când sunt pe un trend ascendent, joc cu șahiști care sunt la nivelul pe care îl aveam când eram în „groapa" respectivă și mă mir de cât de slabi sunt și cât de ușor trec de ei. Asta mă sperie, pentru că mă gândesc că atunci n-am jucat doar șah, ci am luat și decizii (în viață, în business) care probabil au fost la fel de proaste.
După cum vedeți, mai e o perioadă proastă prin martie. Atunci a fost mătușă-mea pe la noi, care gătește multe bunătăți. Nici atunci dieta mea nu a fost optimă. Dar na, mi se pare nepoliticos să tot refuz. ![]()
Stilul de viață nepotrivit și iarna8 ne afectează decisiv, iar unii cred că asta e ceva normal.
Referințe:
-
[Owen GS et al. (2018) — Cognitive performance and metabolic flexibility](Front Neurosci 12:725)
-
[Field M et al. (2010) — Acute alcohol effects on inhibitory control and implicit cognition: implications for loss of control over drinking](Alcohol Clin Exp Res 34(8):1346–1352)
-
[Lim J, Dinges DF (2010) — A meta-analysis of the impact of short-term sleep deprivation on cognitive variables](Psychol Bull 136(3):375–389)
-
[Kasahara T et al. (2013) — Seasonal variation in serum 25(OH)D in healthy adults](J Steroid Biochem Mol Biol 136:329–332)
-
Adrian-Călin Țurcanu — 8 Principii Nutriționale ProMetabolism
-
[Lindqvist PG et al. (2016) — Avoidance of sun exposure as a risk factor for major causes of death in a 20-year cohort](J Intern Med 280(4):375–387)
-
[Basso JC, Suzuki WA (2017) — The effects of acute exercise on mood, cognition, neurophysiology, and neurochemical pathways: a review](Brain Plast 2(2):127–152)