Ray Peat a fost biochimist, dar preocupările lui se întindeau spre artă (pictură, poezie), filozofie și politică. A fost întrebat de ce pune atât de mult accent pe biologie, când schimbările despre care vorbește pot surveni la nivel mondial doar dacă politica se schimbă. Răspunsul a fost că:
“Pun accent pe biologie și pe sănătate pentru a face oamenii să realizeze că mor pe această cale (dieta standard) și că trebuie să schimbe ceva radical doar pentru a-și salva propria sănătate.”
“Fără aceste schimbări oamenii nu au forța sau capacitatea de a schimba sistemul care pompează sute de chimicale în aer, care promovează mâncăruri contrafăcute, modificate genetic. Doar prin refacerea organismului oamenii pot duce acest sistem industrial către o încheiere în siguranță.”
Poate ați auzit de multe ori conceptul că hrana nu contează atât de mult și că mai important este echilibrul mental și “gândurile bune”. Din experiența mea, starea mentală este un rezultat al unei anumite stări a creierului, iar această stare este un rezultat al tuturor proceselor care se desfășoară în organism. Toți nutrienții pe care îi ingerăm (nu doar mâncarea, dar și aerul, apa sau “soarele”) contribuie la anumite reacții biochimice în interiorul organismului.
Prin mișcare, o mare parte din nutrienții din organism ajung să hrănească creierul, care firește, are o prioritate câștigată în evoluție. Toate stările pe care le percepem: “relaxare”, “confuzie”, “ură”, “iritare”, “frică”, “anxietate”, “iubire”, vin din reacții chimice care au loc în organism și le influențează pe cele din creier.
Dacă organismul tău nu funcționează optim, pentru că a fost subnutrit în anumiți macro sau micronutrienți, degeaba ți se spune “fii calm”, “încearcă să meditezi”, “totul vine din mental”, “concentrează-te și rezolvi problemele”. Nu te va ajuta.
Am observat că dacă-mi mențin organismul bine hrănit, cu o dietă ProMetabolism, creierul poate lucra la capacitate mare. Majoritatea proceselor sale se desfășoară în subconștient, iar după lungi procesări, vin acele momente A-HA, care se întâmplă aproape de fiecare dată când sunt în mișcare, pentru că atunci nutrienții circulă cel mai bine.
Asta încerc să fac cu programul meu “Start în ProMetabolism”. Să ofer oamenilor câteva etape clare pentru a începe un stil de viață ProMetabolism, după care organismul să înceapă să funcționeze, implicit creierul, iar situația să devină mai clară și cărarea mai ușor de parcurs.
Nu oricine poate participa. Suntem selectivi cu acest program. Dorim să lucrăm cu oameni care au dispoziția, timpul și resursele pentru a face schimbări, astfel încât programul să fie de succes. Altfel, ambele părți vor fi dezamăgite.
Mai multe informații la:
https://8principii.com/start-in-prometabolism/