Ai colesterol mare? Ești norocos!

Când vreun client1 îmi spune îngrijorat că are colesterol mare, care în general este pe la 230 mg/dL, îi spun că este foarte norocos.

„Poftim"?

Explicația e simplă. Odată ce începi să faci toate adaptările pe care le promovez în ProMetabolism2, una dintre ultimele consecințe ale cascadei amplificării metabolismului este mai mult T3 (hormonul tiroidian activ), ceea ce duce la o scădere a nivelului de colesterol, pentru că T3 împreună cu vitamina A facilitează transformarea colesterolului în pregnenolonă, precursorul tuturor hormonilor steroidieni.3

Problema serioasă este dacă dintr-un anumit context nefavorabil, colesterolul este scăzut de la bun început. Atunci trebuie întâi să rezolvi acea problemă, care poate avea multe cauze, după care să te apuci să apeși pedala de accelerație a organismului. Altfel îl poți coborî la niveluri periculoase, unde riscul de depresie sau chiar de gânduri sinucigașe este mare.

T3 reglează în sens ascendent expresia receptorului LDL hepatic prin intermediul elementului de răspuns tiroidian (TRE).4 În hipotiroidism, nivelul scăzut de T3 duce la reducerea densității receptorilor LDL de pe hepatocite, afectând eliminarea colesterolului din sânge.5 Acest mecanism a fost demonstrat încă din 1938 de Turner et al., care au arătat că iepurii ce au primit supliment de tiroidă deshidratată nu dezvoltau ateroscleroză nici măcar atunci când erau hrăniți cu colesterol.6

Implicația este că nivelul crescut de colesterol este un marker al insuficienței funcției tiroidiene, nu o patologie primară. TSH însuși (crescut în hipotiroidism) are acțiuni proinflamatorii independente de rolul său de stimulare tiroidiană,7 conectând direct hipotiroidismul la inflamația arterială, mecanismul real al aterosclerozei. 8

Așadar, eu când aud colesterol mărit mă gândesc că individul e norocos pentru că probabilitatea este mare ca metabolismul scăzut, implicit deficiența de hormon tiroidian activ, să fie cauza, ceea ce e rezolvabil ușor printr-o dietă adecvată și suplimente ieftine, mai ales pentru un organism fără alte probleme. Dimpotrivă, hipotiroidism și un colesterol scăzut înseamnă o mare provocare pentru că întâi trebuie să afli cauza și să apeși încet pe „pedala de accelerație". Este cazul meu care veneam cu un colesterol scăzut după ani de veganism și alergare, iar orice amplificare mai accentuată a metabolismului îmi dădea stări pasagere de depresie.

De altfel, un nivel mare de colesterol nu este în sine o problemă, ci oxidarea lui neregulată prin artere.9 Colesterolul nativ este chiar protectiv pentru membrane; ceea ce produce leziunea arterială sunt oxisterolii și PUFA peroxidate care se depun pe un endoteliu deja inflamat de TSH-ul ridicat.10 Un studiu din 198911 pe 92 de femei în vârstă arată că un colesterol de 270 mg/dL a dus la cea mai mică mortalitate. Un colesterol de 340 mg/dL a dus la o mortalitate de 1,8 ori mai mare, în timp ce (atenție!) un colesterol de 155 mg/dL a dus la o mortalitate de 5,2 ori mai mare, independent de incidența cancerului.

Referințe:

1. Consultații ProMetabolism
  2. Adrian-Călin Țurcanu — 8 Principii Nutriționale ProMetabolism
  3. Peat R — Coconut Oil
  4. Lopez D, Abisambra Socarrás JF, Bedi M, Ness GC, 2007 — Activation of the hepatic LDL receptor promoter by thyroid hormone. Biochim Biophys Acta 1771(9):1216-25.
  5. van der Wal AM, Bakker O, Wiersinga WM, 1998 — The decrease of liver LDL receptor mRNA during fasting is related to the decrease in serum T3. Int J Biochem Cell Biol 30(2):209-15.
  6. Turner KB, Present CH, Didwell DH, 1938 — The role of the thyroid in the regulation of the cholesterol of rabbits. J Experimental Medicine 67:111.
  7. Tuzcu A, Bahceci M, Gokalp D, Tuzun Y, Gunes K, 2005 — Subclinical Hypothyroidism may be Associated with Elevated High-sensitive C-Reactive Protein (Low Grade Inflammation) and Fasting Hyperinsulinemia. Endocr J 52(1):89-94.
  8. Kiechl S, Willeit J, Egger G, Poewe W, Oberhollenzer F, 1997 — Body iron stores and the risk of carotid atherosclerosis. Circulation 96(10):3300-7.
  9. Staprans I, Rapp JH, Pan XM, Hardman DA, Feingold KR, 1996 — Oxidized lipids in the diet accelerate the development of fatty streaks in cholesterol-fed rabbits. Arterioscler Thromb Vasc Biol 16(4):533-8.
  10. Vine DF, Mamo CL, Beilin LJ, Mori TA, Croft KD, 1998 — Dietary oxysterols are incorporated in plasma triglyceride-rich lipoproteins, increase their susceptibility to oxidation and increase aortic cholesterol concentration of rabbits. J Lipid Res 39(10):1995-2004.
  11. Forette B, Tortrat D, Wolmark Y, 1989 — Cholesterol as risk factor for mortality in elderly women. Lancet 1(8643):868-70.