Discuție:
Fără îndoială, cei mai mulți dintre noi suntem familiari cu această idee, mai ales cei care am fost expuși la ideologia vegană. Ar putea să vină ca un șoc, dar nimic din ce crește în natură nu este PENTRU noi oamenii. Semințele, rădăcinile, frunzele, tulpinile plantelor sau carnea animalelor nu sunt pentru noi. Ele servesc la funcționalitatea plantei sau a animalului.
Ok, dacă o să-mi spui că Dumnezeu ne-a oferit toate plantele cu semințe de pe fața Pământului și toți pomii care au fructe în ei, pentru că așa scrie într-o carte scrisă de un popor semitic acum câteva mii de ani, mi-ai dat șah mat, nu mai citi mai departe. La revedere.
Mergând mai departe cu raționamentul, se poate spune că singurele substanțe care sunt făcute pentru a fi consumate (nu neapărat de oameni) sunt fructele și laptele. Pulpa fructelor e menită să hrănească sămânța în primele zile de viață, iar laptele e făcut să hrănească puiul animalului în primii ani de viață.
Dacă vedem pădurea ca pe un organism unitar, cu pomii fiind structura, acest organism s-a dezvoltat pentru a crea alte organisme. Am putea spune că organismele cele mai complexe sunt primatele, pentru că suntem narcisiști și e ca și cum ne-am uita în oglindă. Primatele s-au dezvoltat în simbioză cu pomii, consumând pulpa și acționând ca un agent de transport pentru semințe, excretându-le în altă parte, timp în care pulpa fermenta în intestinele lungi ale primatelor poate într-un fel similar cu cel de la suprafața pământului.
Un anumit eveniment cataclismic probabil a făcut unele primate, strămoșii oamenilor, să plece din pădure. În savană, pădurea lor de pomi s-a transformat în cirezi de rumegătoare, iar carnea rumegătoarelor a devenit noul „fruct”. Firește că această carne nu era pentru ei, dar probabil o mare parte din evoluția lor s-a făcut încercând să vâneze (persistent hunting poate) și obținând o nutriție adecvată pentru refacere.
După multe zeci de mii de ani, poate mai mult, oamenii și-au dat seama că e mai eficient să exploateze rumegătoarele extrăgând o parte din lapte din cireadă, nu doar carnea. În acel moment s-au implicat mai mult în viața rumegătoarelor, transformându-le toată specia. În mii de ani de intervenție, au apărut specii noi, care probabil nu s-ar descurca singure în sălbăticie (masculii mai arțăgoși erau primii tăiați, femelele care dădeau mai mult lapte erau înmulțite).
Asta a dat naștere la cultura pastorală, a adevăraților nomazi care urmăresc cirezile de cornute pe unde se duc ele.
Pastoralismul a apărut probabil cam în același timp cu agricultura și cele două se află în conflict. Pentru statele noi apărute pe harta globului acum 7 mii de ani, era mai avantajos ca oamenii să practice agricultura, pentru că erau mai ușor de taxat. Țăranii stăteau într-un loc și aveau cereale care creșteau deasupra solului și se culegeau într-o perioadă fixă a anului. Triburile pastorale nomade erau greu de găsit pentru că erau mobile.
Când evreii s-au așezat în țara promisă, o parte dintre ei s-au apucat de agricultură, iar alții au rămas la tradiția pastorală practicată în deșert. Între aceste părți a apărut un conflict, fermierii se plângeau că păstorii le strică plantațiile. Acest conflict s-a prelungit în toată istoria civilizației, cu statul făcând presiuni pe grupurile pastorale.
Gândește-te la Becali. E cioban, iar ăsta e un termen peiorativ în societatea noastră. Înseamnă că e bădăran și needucat. Este o atitudine ce ține probabil de mii de ani în zonă. Vlahii (aromânii, istroromânii) își pășteau oile fără să țină cont de granițele dintre imperii. Erau probabil o entitate imposibil de taxat. Presiunea era mare pentru a-și schimba stilul de viață, iar acum sunt din ce în ce mai puțini nomazi. Nu mă refer la transhumanță, adică migrarea sezonieră între două locuri, ci adevărat nomadism, în care mergi cu turma pe unde te duce ea.
Concluzie:
Așa cum pădurea poate fi considerată un organism din care au rezultat în cele din urmă primate, cireada de cornute poate fi considerată un organism din care au rezultat în cele din urmă oameni, așa cum sunt ei acum. Câmpiile de monocultură de cereale sunt tot un organism din care au rezultat oameni. Nimic din toate acestea nu e pentru oameni, totuși, iată-ne.