Mișcarea concentrică are un efect anabolic

Am urcat din Sinaia până la Cabana Miorița, aproximativ 1200m diferență de nivel. Încă mai am o parte din fitnessul de pe vremea când alergam și nu ne-a depășit nimeni pe tot traseul.

Însă am văzut foarte mulți turiști de weekend / mașină / telecabină, îmbrăcați de oraș, care coborau pe traseu. Probabil au luat telecabina / telegondola până sus după care au luat-o la plimbare.
Nu e o idee bună.

Există două tipuri de mișcări ale unui mușchi: concentric și excentric (plusul și minusul). Mișcarea concentrică este contracția sub o greutate, iar mișcarea excentrică este relaxarea cu o greutate.
Luând exemplul simplu al unei flotări, împinsul corpului de la podea ar fi mișcarea concentrică, iar revenirea la podea ar fi mișcarea excentrică a mușchilor tricepsului.

Mișcarea concentrică are un efect anabolic, restaurează mitocondria și dezvoltă abilitățile mușchiului fără să-l accidenteze. Mișcarea excentrică inflamează mușchiul și produce mai puțin dioxid de carbon și mai mult acid lactic.

Urcatul unui munte este mișcarea concentrică, în care picioarele împing o încărcătură fiind sub tensiune. Coborârea este inversul, în care piciorul este întins, după care mușchiul trebuie să suporte greutatea corpului pe mișcarea excentrică.

Unde mai pui că mulți oameni sunt supraponderali și nu știu să coboare poteci tehnice, este un context perfect pentru accidentări.

Avantajul în Sinaia este că avem mijloace de transport pentru a ne deplasa pe munte și atunci putem alege unde și cum să ne facem mișcarea.

Cea mai potrivită tură pentru un om obișnuit, fără experiență montană sau trecut atletic, dacă este urmărită o mișcare concentrică, ProMetabolism, ar fi urcatul cu mașina / telecabina / telegondola la cota 1400, după care urcat pe jos, în ritm lejer până la Cabana Miorița (600 de metri dif. de nivel). De acolo poate fi luată telecabina pentru a coborî în oraș. În acest fel, beneficiezi și de avantajele perioadei petrecute la altitudine.

O altă tură frumoasă ar fi să urci cu telecabina la Miorița, după care să mergi pe platou Miorița, Piatra Arsă, Sfinxul, Babele, Crucea Eroilor, Vârful Omu. Probabil ajunge o zi pentru dus întors și astfel beneficiezi de altitudine de 2000m+ toată ziua.

Noi am urcat pe jos Sinaia - Miorița. Am coborât cu telescaunul până la 1400, după care am luat-o pe drumul de mașină până în oraș, tocmai pentru a evita poteca abruptă și mișcarea excentrică a mușchilor. Astăzi nu simt nici cea mai mică problemă în mușchii picioarelor, doar că trebuie să mănânc mult pentru a recupera cele 5000+ calorii arse. :slight_smile:

4 Likes